როგორ უნდა გამოიყენოთ ფრის აპარატი უსაფრთხოდ?
ფრის აპარატით უამრავი სხვადასხვა გემრიელი საკვების მომზადება შეგიძლიათ. როგორიცაა ქათამი, ინდაური, დონატები, კარტოფილი, ხახვის რგოლები და სხვა.
მიუხედავად იმისა, რომ ამ ნივთებს ხშირად ყიდულობენ რესტორნებისთვის, ფრის აპარატი ასევე პოპულარული გახდა სახლის სამზარეულოში, მომზადებისთვის.
თუმცა, ცხელ ზეთში ღრმა შეწვა შეიძლება ძალიან საშიში იყოს. ცხელ ზეთს შეუძლია ადამიანების დაწვა და ხანძრის გაჩენა. თუ საკვები არ არის მომზადებული უსაფრთხო ტემპერატურაზე, ამან შეიძლება გამოიწვიოს საკვებით გამოწვეული დაავადება.
ქვემოთ მოცემული ინფორმაცია გვაწვდის მნიშვნელოვან მითითებებს, რათა თავიდან აიცილოთ ფრის აპარატით მიღებული დაზიანებები სახლში და უზრუნველყოთ საკვების უსაფრთხო ტემპერატურაზე მომზადება.
რა არის ღრმა შეწვა?
ღრმა შეწვა არის მომზადების მეთოდი, რომელიც შეიძლება გამოყენებულ იქნას ისეთი საკვების მოსამზადებლად, როგორიცაა შემწვარი ქათამი, კარტოფილი ფრი და კარტოფილის ჩიფსი.
პროცესი გულისხმობს საკვების ჩაძირვას უკიდურესად ცხელ ზეთში, სანამ ის არ მიაღწევს უსაფრთხო მინიმალურ შიდა ტემპერატურას. როდესაც საჭმელი კარგად იქნება შემწვარი, ის გარედან ცხელი და ხრაშუნა იქნება და ცენტრში უსაფრთხოდ მოხარშული. ღრმად შეწვა ძალიან სწრაფია და სწორად შესრულების შემთხვევაში ანადგურებს ბაქტერიებს.
ღრმა შეწვის საფრთხე
ღრმა შეწვის დროს ზეთის ტემპერატურამ შეიძლება მიაღწიოს 400 გრადუს F-ზე მეტს. ამ ტემპერატურაზე მოხარშვისას უნდა იქნას მიღებული უსაფრთხოების უკიდურესი ზომები, რათა არ მოხდეს საკუთარი თავის დაწვა ან ხანძრის გაჩენა. სხვა ზეთების მსგავსად, სამზარეულოს ზეთი ძალიან აალებადი სითხეა. გამწვავებისა და სახლის ხანძრის თავიდან ასაცილებლად, მოერიდეთ ზეთის პირდაპირ ცეცხლთან შეხებას. ამ საფრთხის გამო რეკომენდირებულია სამზარეულოს ცეცხლმაქრის ხელმისაწვდომობა ღრმა შეწვის დროს.
წყალი ძალიან საშიში სითხეა ღრმა შეწვისას. როდესაც წყალი ხვდება ძალიან ცხელ ზეთს წყალი მყისიერად ორთქლდება და გადაიქცევა სუპერ გაცხელებულ ორთქლად. ის სწრაფად ფართოვდება, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ზეთის გადმოსხმა და სხეულის დაზიანების რისკი. არ დაუშვათ წყალი ცხელ ცხიმში მოხვდეს, არ გამოიყენოთ წყალი გასაციებლად.
რა სახის ზეთია რეკომენდებული?
ყველა ზეთს აქვს <კვამლის წერტილი> კონკრეტულ ტემპერატურაზე. კვამლის წერტილში ზეთი იწყებს რღვევას და შეიძლება ჰქონდეს უსიამოვნო სუნი ან გემო.
შემდეგ ზეთებს აქვთ მაღალი <კვამლის წერტილი> და რეკომენდებულია ფრის აპარატთან გამოყენებისთვის: ზეთისხილის, არაქისის, კანოლას, სიმინდის, ყურძნის მარცვლების, ზამბახის, მზესუმზირის და ბოსტნეულის ზეთი.
თითოეულ ზეთს აქვს უნიკალური გემო, მაგრამ ყველა მათგანი უსაფრთხოა ღრმა შესაწვავად გამოსაყენებლად.
პოპულარული მოდელები