ალუმინის ქვაბები - მისი უპირატესობა და გამოყენების სიმარტივეები!
ქვაბები, ტაფები და სხვა ჭურჭელი მზადდება სხვადასხვა მასალისგან. ეს მასალები მზადების დროს შეიძლება შევიდეს საკვებში, რომელსაც ჩვენ მათში ვამზადებთ. უმეტეს შემთხვევაში, ეს უვნებელია. თუმცა, სიფრთხილეა საჭირო ზოგიერთ მასალაზე.
ალუმინი მსუბუქი წონისაა, კარგად ატარებს სითბოს და საკმაოდ იაფია, რაც მას პოპულარულ არჩევანს ხდის სამზარეულოსთვის.
ალუმინის ქვაბების და ტაფების მთლიანი რაოდენობის მხოლოდ ერთ ან ორ მილიგრამს ერევა საკვებში. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის შეფასებით, მოზრდილებს შეუძლიათ ყოველდღიურად 50 მილიგრამზე მეტი ალუმინის მოხმარება უვნებლად.
მომზადების დროს ალუმინი ყველაზე ადვილად იხსნება გაცვეთილი ან ორმოიანი ქვაბებიდან და ტაფებიდან. რაც უფრო დიდხანს იხარშება ან ინახება ალუმინში საკვები, მით მეტია მისი რაოდენობა. ფოთლოვანი ბოსტნეული და მჟავე საკვები, როგორიცაა პომიდორი და ციტრუსოვანი პროდუქტები, ყველაზე მეტ ალუმინს შთანთქავს.
ალუმინის ჭურჭელი!
სუფთა ალუმინი სპილენძის შემდეგ მეორეა სითბოს გამტარობით. ის იაფია და გამაგრებისას (როგორც წესი, მაგნიუმის, სპილენძის ან სხვა ლითონების დამატებით) ამზადებს საოცრად მსუბუქ და მგრძნობიარე ჭურჭელს. მაგრამ როგორც თქვენ მიხვდით, ბუნებრივი ალუმინი რეაგირებს გარკვეულ მჟავე საკვებთან, მას მისცემს მეტალის გემოს და ნაცრისფერ ელფერს. ამ ნაკლოვანების აღმოსაფხვრელად, ჭურჭელი ძირითადად დაფარულია არაწებოვანი საფარით, მოპირკეთებულია უჟანგავი ფოლადით, ან განიცდის ანოდიზაციას (პროცესი, რომელიც მნიშვნელოვნად ამკვრივებს ზედაპირს და აძლევს მას ძალიან მუქ ნაცრისფერ ფერს). სინამდვილეში, უფრო და უფრო მეტი მწარმოებელი მიმართავს ანოდირებას, რომლებსაც ასევე ექნებათ არაწებოვანი ან უჟანგავი საფარები, რადგან ეს არის მიმზიდველი, უფრო გამძლე და ადვილი გასაწმენდი.
საბოლოო ჯამში, არსებობს მაღალი ხარისხის, არარეაქტიული ალუმინის ჭურჭლის მრავალი მაგალითი. ის რჩება ყველაზე პოპულარულ მასალად უჟანგავი ფოლადით მოპირკეთებული ჭურჭლისათვის. ალუმინის ქვაბები უმეტესობა არ შეიძლება გამოყენებულ იქნას ინდუქციურ გაზქურაზე, თუ მათ არ აქვთ ფოლადის ექსტერიერი, ხოლო ჭურჭლის სარეცხი მანქანისა და ღუმელის სპეციფიკური გამოყენება განსხვავდება ტიპის მიხედვით. დარწმუნდით, რომ გაითვალისწინეთ თითოეული ბრენდის მოვლის სპეციფიკური მოთხოვნები.
იმის გამო, რომ ალუმინი მსუბუქი წონა აქვს, ის პრაქტიკულ არჩევანს ხდის უფრო დიდ ნაჭრებისთვის, როგორიცაა შესაწვავი ტაფები, ცხაურები, სისი ქვაბები და დიდი წყლის ასადუღებელი ქვაბები, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ანოდირებულია ან არაწებოვანი საფარით არის დაფარული.
რისკის მინიმუმამდე შემცირება
- არ მოხარშოთ ან შეინახოთ საკვები დიდი ხნის განმავლობაში ალუმინის ჭურჭელში.
- არ გამოიყენოთ დაკაწრული ან დაუფარავი ალუმინის ჭურჭელი საჭმლის მოსამზადებლად ან შესანახად.
- თუ იცით, რომ ალერგიული ხართ ალუმინე, არ გამოიყენოთ მისი ჭურჭელი.
- თუ მგრძნობიარე ხართ ალუმინის მიმართ და გიჭირთ ალერგიის მართვა, განიხილეთ ვარიანტები თქვენს ექიმთან.
- არ შეინახოთ ალუმინის კონტეინერებში ძალიან მჟავე საკვები, როგორიცაა ჩაშუშული რევანდი ან ჩაშუშული პომიდორი.
- არ გამოიყენოთ ალუმინის თასები ან შედოთ მიკროტალღურ ღუმელში, თუ ის არ არის დასახელებული, როგორც მიკროტალღურისთვის უსაფრთხო.
პოპულარული მოდელები