გრილი
გრილი და მასზე მომზადებულ კერძებს დღევანდელ მსოფლიოში დიდი პოპულარობით სარგებლობს. ეს მარტივი მოწყობილობა ხომ გვთავაზობს ჯანსაღ და ამასთანავე გემრიელს საკვებს, და დამატებით მასზე კერძების მომზადება მეგობრების თავშეყრის ერთ-ერთ ტრადიციად იქცევა ხოლმე.
იყიდეთ გრილი ისურვეზე და ჩვენ მას მთელ საქართველოში უფასოდ მოგაწვდით.
სამზარეულოდან ზედმეტი აღჭურვილობის მოშორება გსურთ, მაგრამ ამავე დროს, გინდათ თქვენს ოჯახს გემრიელი და მრავალფეროვანი კერძები შესთავაზოთ? მაშინ თქვენ ნამდვილად გჭირდებათ კონვექციური ღუმელი იგივე გრილი.
ხარისხიან გრილს შეუძლია არნახული მრავალფეროვნება შემატოს თქვენს სამზარეულოს და ყოველდღიურობას, ასევე თქვენ ნამდვილად ხარისხიან და ჯანსაღ საკვებს დაამზადებთ სწორად შერჩეული გრილით.
გრილის ძალიან კარგი დანიშნულება სწორედ ისაა, რომ იგი ჩაანაცვლებს რამოდენიმე მოწყობილობას ერთდოულად. მაგალითად: ღუმელს, საშრობს, მულტისახარშ ქვაბს და მიკროტალღურსაც კი. მაგრამ იმისათვის, რათა შენაძენში იმედები არ გაგიცრუვდეთ, თქვენ უნდა იცოდეთ კარგი აეროგრილის შერჩევის ძირითადი წესები.
დენის გრილის მუშაობის პრინციპი:
გრილს ხშირად უწოდებენ კონვექციის ღუმელს, რადგან საკვებს ცხელი ჰაერის დახმარებით ამზადებს. შედეგად, კერძები შიგნით წვნიანია და გარედან არ იწვის. რაც მთავარია, ისინი გამომცხვარი და შემწვარია ზედმეტი ცხიმოვანი ზეთის გარეშე, რის შედეგადაც არ გროვდება კანცეროგენები.
გრილის ძირითადი ელემენტები:
- საფარი;
- გათბობის ელემენტი;
- მოსამზადებელი მექანიზმი;
- პანელი;
- ღრმა თასი გრილით, სხვადასხვა საყრდენითა და რგოლით, რაც ზრდის მისი მოხმარების მოცულობას.
როდესაც ჩართავთ გამათბობელს, რომელიც მოთავსებულია სახურავში, იწყებს პალატის გათბობას. მოწყობილობა დაუყოვნებლივ აგროვებს ცხელ ნაკადებს და მიმოქცევის საშუალებით ანაწილებს შიდა ნაწილში, რომელიც ასევე თანაბრად ნაწილდება უკვე პროდუქტებზე.
არჩეული მოდელის თვისებებიდან გამომდინარე, ჰაერის ცირკულაციის ტემპერატურა და ძალა, შეიძლება განისაზღვროს პანელიდან გამომდინარე.
რომელი გრილი ვიყიდოთ?
- მცირე ოჯახებისთვის, ვისაც უკვე აქვს ღუმელი ან მიკროტალღური, დიდი ზომის გრილი არ არის საჭირო. შესაფერისია კომპაქტური კლასიკური მოდელი, 1 კვტ სიმძლავრით, რომლის თასის მოცულობა 3-6 ლიტრია.
- მათ, ვისაც უყვარს კულინარიული ექსპერიმენტები, უნდა შეიძინოს ისეთი აეროგრილები , რომლებსაც მოსახსნელი სახურავი და გამაფართოებელი თასი ექნება. გარდა ამისა, მოცულობით მინიმუმ 8-10 ლიტრი მაინც უნდა იყოს. მოძებნეთ ისეთი გრილი, რომელსაც 1.3-1.4 კვტ სიმძლავრე ექნება.
- თუ გადაწყვეტთ ღუმელის გარეშე გაკეთებას, დაგჭირდებათ ყველაზე დიდი აეროგრილი, რომლის მოცულობა 14 ლიტრი ან მეტი იქნება. შეარჩიეთ ისეთი მოწყობილობა, რომელსაც აქვს მოსახსნელი საფარი და დამატებითი გაფართოება, ხოლო სიმძლავრე -1.8 კვტ.
- თუ უფრო სრულმასშტაბიანი გრილს ეძებთ თქვენი სამზარეულოსთვის, მაშინ შეიძინეთ უნივერსალური საფარით არსებული მოწყობილობა. ეს არის მარტივი მოწყობილობა, რომელსაც მექანიკური კონტროლი და ლითონის გათბობის ელემენტი აქვს.
თუ თქვენ აპირებთ გამოიყენოთ იგი კერძების გასათბობად, უმჯობესია შეარჩიოთ ისეთი მოწყობილობა, რომელსაც ჰალოგენური ნათურა აქვს. ამ შემთხვევაში, არ გჭირდებათ ძალიან მაღალი სიმძლავრის გრილი და 800-1000 ვტამდე სიმძლავრე სრულიად საკმარისია.
კლასიკური ეზოს გრილები
ზემოთ მოკლედ აღვწერეთ ტრადიციული გრილების სტრუქტურა, მაგრამ კლასიკური მოდელები მზადდება სითბოს მდგრადი შუშისგან, რომელიც ხშირად აღჭურვილია მრავალფეროვანი აქსესუარებით, ხოლო მათი სახურავი, რომელსაც არსებითად გრილის დანიშნულება აქვს, შეგიძლიათ მარტივად მოხსნათ.
კონვექციური აეროგრილების მოცულობა 3-14 ლიტრია, მზა კერძების ნაწილების არჩევისას კი, სასურველია ამ ზღვარით იხელმძღვანელოთ.
დადებითი:
- მოდელების საკმაოდ ფართო არჩევანი;
- თასის მოცულობის გაზრდის შესაძლებლობა სპეციალური გაფართოების დახმარებით;
- კარგი ფუნქციის ნაკრები და მდიდარი აპარატურა.
მინუსები:
- საკმაოდ დიდი ზომები;
- ელექტრონულად კონტროლირებადი მოწყობილობების მაღალი ღირებულება.