ყურძნის წნეხი
ყურძნის წნეხი, ელექტრო და მექანიკური ყურძნის საწურები. უფასო ადგილზე მიტანა მთელ საქართველოში, ონლაინ განვადების საუკეთესო პირობებით.
ვაზს საქართველოში ოდითგანვე დიდ პატივს სცემდნენ და სწორედ ამიტომაცაა, რომ ჩვენი ქვეყანა მეღვინეობის გამორჩეული ტრადიციით ხასიათდება.
მეღვინეობის ტრადიციების შენარჩუნება საუკუნეების განმავლობაში შევძელით და დღევანდელ დღემდე მოვიტანეთ. ასე, რომ ყოველი შემოდგომის დამდეგს, უკვე იწყება დიდი სამზადისი რთველისთვის.
ყურძნის წნეხი ის მოწყობილობაა, რომლის დახმარებითაც მოსავლისგან წვენის მიღება ყველაზე მარტივადაა შესაძლებელი
ყურძენი საქართველოში გამორჩეული მცენარეა, რომლის ნაყოფს მიირთმევენ ნედლად ან ამუშავებენ სხვადასხვა პროდუქტის საწარმოებლად.
ყურძნისგან შესაძლებელია წვენების, მურაბების და რა თქმა უნდა, ღვინის დამზადება, რისთვისაც ყველაზე იოლ დახმარებას ყურძნის წნეხი გაგიწევთ.
ყურძნის წნეხი კი სულაც არ არის მარტივი საპოვნელი მაღაზიებსა თუ ინტერნეტ სივრცეში, ისურვეს ამ მხრივ ალტერნატივა ძნელად თუ მოეპოვება, ჩვენთან ხომ საოჯახო ტექნიკის ყველაზე დიდი არჩევანია.
კენკრიდან წვენის მოხერხებულად გამოწურვისთვის, გამოიყენება ყურძნის წნეხი, რომლის შეძენაც ან თავად გაკეთებაც შეგიძლიათ.
ოპერაციის პრინციპი
ყურძნის პრესის სახეობები:
- მექანიკური (ხრახნიანი);
- პნევმატური;
- ჰიდრავლიკური;
- ელექტრო.
ხელის მექანიკური ყურძნის წნეხი, ხრახნიანი მექანიზმით და ჭურჭლის კონტეინერით, ყველაზე პოპულარული ვარიანტია, რომლის მთავარი უპირატესობა დიზაინის სიმარტივე, დაბალი ღირებულება და გამოყენების სიმარტივეა.
ყურძნის საწურის მუშაობის პრინციპი:
- კენკრას არჩევენ და ათავსებენ კონტეინერში;
- სახელურების როტაციის საშუალებით, მოძრაობს ხრახნიანი მექანიზმი;
- კენკრისგან გამოწურული წვენი, ხვრელების მეშვეობით მიედინება წინასწარ გამზადებულ ავზში.
ყურძნის წნეხის წარმოებისთვის გამოიყენება უჟანგავი ფოლადი ან ხე. უმჯობესია გამოიყენოთ ხისტი მასალა, მაგალითად, როგორიცაა წიფელი. მასალებისგან ამზადებენ ასევე სადრენაჟე ნაწილს, რომელიც დაკავშირებულია ლითონის რგოლებთან.
ზოგადად, ყურძნის საწური მოწყობილობები სასარგებლო და პრაქტიკული ერთეულია მეღვინეებისთვის, ხოლო ღვინის დაყენებისას, ასეთი მოწყობილობის გამოყენებას აქვს მრავალი უპირატესობა:
- რამდენჯერმე მცირდება რბილობის დანაკარგი;
- იზოგება დრო და ძალისხმევა;
- შესაძლებელია უმაღლესი ხარისხის რბილობის მიღება;
- დანადგარის დიზაინი მარტივი, საიმედო და ძალიან გამძლეა;
- ხელის ან მექანიკური მოწყობილობები შეიძლება გამოყენებულ იქნას ელექტროენერგიის არარსებობის შემთხვევაშიც;
- მაღალი ხარისხის უჟანგავი ფოლადის დანადგარები საიმედოდ არის დაცული კოროზიისგან და არ აძლევს ყურძნის წვენს უცხო სუნსა და გემოს.
სხვადასხვა ტიპის დანადგარები:
არსებობს მოდერნიზებული ყურძნის მექანიკური საწნეხი, რომელიც გამოირჩევა დიდი რაოდენობის წვენების გამოსაწურად.
გამოსაწურად გამოიყენება მოწყობილობის ხელის მექანიზმი, რომლის უპირატესობა არის მიღებული დიდი რაოდენობით წვენი. კენკრის მთლიანი მოცულობიდან, პროდუქტის 70% გამოდის.
რთული კონსტრუქციით გამოირჩევა ჰიდრავლიკური ყურძნის პრესი, რომელსაც ხელის მექანიზმის ნაცვლად, დამონტაჟებული აქვს ავზის ფორმის მემბრანა, რომელიც ფართოვდება წყლის მიწოდების შემდეგ, რაც იწვევს 1-2 ატმოსფეროს წნევას. წვენი გამოდის გარსის კედლების ზედაპირზე არსებული ხვრელების მეშვეობით.
იმისათვის, რათა ყურძნის ან სხვა ხილის წვენი მიიღოთ, საჭიროა ნედლეულის დამატებით დამუშავება. ყველანაირი კენკრის მოსამზადებლად იყენებენ წვენსაწურებს, ჩოპერებს, რომლებსაც ყიდულობენ ან საკუთარი ხელით ამზადებენ.
ყურძნის წნეხის საკუთარი ხელით დამზადებისთვის დაგჭირდებათ:
- ხის ბლოკები;
- ლითონის ფირფიტები და წნელები;
- ჭანჭიკები, საყელურები და ქანჩები;
- რულონები;
- ხის და ლითონის დასამუშავებელი იარაღები.
ყურძნის წნეხის საკუთარი ხელით დამზადების შემთხვევაში, უმჯობესია გამოიყენოთ ეკოლოგიურად სუფთა მასალები, რადგან მათი ზედაპირი პირდაპირ მოქმედებს სასმლის გემოზე.
ასევე, წნეხები მზადდება ხისგან და პლასტმასისგან. ხის მექანიზმების მინუსი არის ის, რომ ძნელია მათი გაწმენდა და არ არის გამძლე.